Lyhennetty työaika – uhka vai mahdollisuus?
Lyhennetty työaika on ollut jälleen pinnalla tällä viikolla ja ajattelin kertoa tässä omia ajatuksia aiheesta. Sanon heti kättelyssä, että ajatuksenani ei ole pureutua kustannuksiin, koska niihin pureutuminen on yleensä oikeistolaisten ensimmäinen argumentti kaikkeen, ettei jokin asia voisi toimia. Toiseksi, se tappaa keskustelun siitä, miten ja millä keinoin voidaan parantaa työntekijän elämänlaatua. Mutta sivuan aihetta sillä, mitä tutkimuksissa on todettu hyvinvoivasta ihmisestä työelämässä.
Lyhennetyllä työajalla tarkoitetaan sitä, että on mahdollisuus tehdä vähemmän töitä kuin 100%. Malleja on monia ja jokaiselle alalle varmasti onnistuu räätälöidä oma, toimiva malli, mutta pääasia kaikilla aloilla on sama; työn ja arjen joustavampi yhteensovittaminen ja työntekijän kuormituksen laskeminen inhimilliselle tasolle.
Useissa tutkimuksissa on todettu, että lyhyempi työaika ei laske tuottavuutta, mutta parantaa ihmisen elämänlaatua ja mahdollistaa työn ja perhearjen paremman sovittamisen yhteen.
Elämäntilanteet voivat vaihdella niin, ettei jokainen kykene antamaan 40 tunnin työpanosta. Myös esimerkiksi vammaiset jäävät usein työn ulkopuolelle. Yhä useampi ihminen voisi osallistua työntekoon, jos pääsisimme 40 tunnin viikkotyönormista ihmisen ja elämäntilanteen huomioimiin monimuotoiseen ja joustaviin työaikamalleihin.
Meidän tulee alkaa ajattelemaan, että jaamme työtä useammalle myös, koska työpaikat yksinkertaisesti tulevat vähenemään. Aikoinaan, kun työvoimaa tarvittiin valtavasti, työtä oli tarjolla kaikille. Nykyään tämä sama ei enää toimi. Vähemmällä määrällä ihmisiä tehdään enemmän työtä. Yksi tapa on jakaa työtä useammalle, joka väistämättä tarkoittaa lyhyempää työaikaa.
Maailmassa myös työnkuvat tulevat muuttumaan, kun teknologia valtaa työpaikkoja entistä enemmän. Ihmistä tarvitaan tulevaisuudessa entistä vähemmän työhön, mihin olemme aikaisemmin tottuneet.
Lopuksi epätarkka siteeraus, joka mielestäni on osuva ihmisen antamasta panoksesta.
“Jos pystyt antaan itestäs 40% ja teet töitä 40%, olet antanut itsestäsi 100%.” – Julia Sangervo.
Kuva: tuntematon